Családi kötelékek, szerelmi gubancok - Agatha Christie: Szunnyadó gyilkosság

2011. július 15., péntek

| | | 0 megjegyzés




Gwenda és Giles, a fiatal házaspár úgy dönt, Angliában telepednek le. Az ifjú férj hát előreküldi feleségét, hogy válasszon egy ideális lakot az elkövetkező közös éveikre, mindezzel teljesen szabad kezet adva neki. Gwenda tehát a fészekrakás felemelő érzésével utazik az angol kis tengerparti, csendes városkába, Dillmouth-ba, ahol véletlenül rátalál a mesébe illő "Domboldal" névre keresztelt Viktóris korabeli villára. Hirtelen igazán otthon érzi magát. Meg is veszi a házat azon nyomban. Lelki szemei előtt már látja is az új, szobába illő tapétát, az átalakítandó közlekedőt... de várjunk csak! A gondolataiba ötlik hirtelen egy halott fiatal nő képe a padlón, a tökéletes házban!! Talán megszállta egy nyugtalan szellem? Vagy a ház van megátkozva? És ki a halott nő? A kérdések egyre csak záporoznak, a válaszok pedig sehol...

De Miss Marple ezúttal is jó helyen van, a jó időben. Éppen rokonainál tartózkodik, mikor egymáshoz szólítja őket a sors Gwendával. s ez a lánynak a megoldást jelenti. Az idős hölgy ugyanis egyre több kérdésre megtalálja a választ ezúttal is, méghozzá igen kézenfelvő megoldásokat. Azonban ahogy kiderül, hogy valóban szóban forog egy gylkosság, valaki valóban áldozat, és a kisváros lakói és Gwenda családjának tagjai között meglepően sok a bonyolult kapcsolat.

Az áldozat kacifántos szerelmi viszonyai a rejtély megoldására egyre több alternatívát kínál. Agatha ezen regényében sikerült korán gyanút fognom a gyilkosra. Igazán felcsigázó volt, és állandóan fenntartotta a feszültséget, hogy többször éreztette az írónő az olvasóval, hogy a megoldás egy karnyújtásnyira van. Ezúttal nem untam rá a várakozásra, mivel minden egyes alkalommal fény deült egy-egy lappangó információra. Érdemes volt figyelnem Miss Marple- re, aki kifejezetten rokonszenves hölgy volt, kevésbé cserfes, mint ahogy megszoktam. Ami még üdítőbb volt a regényben, hogy a nyomozásban Gwenda és Giles Reed is tevékenyen részt vett sőt, ez esetben Miss Marple vonakodott a nyomozástól, ami még nagyobb feszültséget gerjesztett.

A végkifejlet, mint már említettem, csak részben volt meglepő. Ha az ember a puszta tényekre figyel, a gyilkos kiléte kevésbé meglepő, az indíték pedig ezek után szintén sejthető, azonban a  háttérben megbúvó viszonyok, mellékszálak még nagyobb hangsúlyt kapnak.

Feltételezem, nekem azért tetszett ilyen nagyon ez a történet, mert maga a kisváros és a környezet is nagyon megragadott, nem is beszélve a fiatal házaspár lelkes kíváncsiságáról. Mindenkinek ajánlom, aki laikusként szeretne nyomozni, ugyanis ezúttal a hangsúly a józan paraszti észen van.

Megfilmesítésről ezúttal nem szeretnék szólni. Annyira magamévá tettem az általam kreált világot a könyvhöz, hogy teljesen biztos vagyok benne, hogy csalódnék. Nektek, s Önöknek azonban kellemes szórakozást! :)

Értékelés:
Kedvenc pillanat: Gwenda és Giles Erskine őrnagynál nyomoz; Gwenda először látja a "Domboldalt", berendezkedik.
Kedvenc szereplő: Helen Kennedy
Legellenszenvesebb szereplő: Mr. Afflick